Rak jelita grubego

Rak jelita grubego to choroba cywilizacyjna. Sprzyja jej niezdrowa tzw. ubogoresztkowa dieta, zbyt małe spożycie warzyw i produktów bogatych w błonnik i zbyt częste jedzenie czerwonego mięsa. Innym czynnikiem ryzyka jest siedzący tryb życia. Ryzyko wzrasta też u osób palących papierosy i nadużywających alkoholu. Badania, pomagające wykryć nieprawidłowości w jelicie grubym to między innymi badanie na krew utajoną w kale (jednak nie jest to wiarygodne badanie) oraz kolonoskopia. Pierwsze badanie na ten rodzaj nowotworu zaleca się wykonać w 35 roku życia. Po 50 roku życia badanie jest koniecznością. Profilaktyczną kolonoskopię powinny wykonać osobom w rodzinie, których rozpoznano wcześniej raka okrężnicy lub odbytu; z rodzinnym zespołem polipowatości; z przewlekłą zapalną chorobą jelita grubego. Prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego wzrasta z wiekiem: 90% zdiagnozowanych przypadków dotyczy pacjentów powyżej 50 roku życia. Szczyt zachorowań przypada na okres po 60 roku życia.
Zdrowie jest najcenniejszym skarbem, który mamy, dlatego powinniśmy pamiętać o profilaktyce. Odpowiednia dieta i ćwiczenia fizyczne z pewnością nie zaszkodzą, a mogą naprawdę pomóc. Leczenie, jak w każdym przypadku zachorowania na nowotwór, nie należy do przyjemności. Dlatego będąc odpowiedzialnymi ludźmi, należy dbać o zdrowie i nie liczyć na cuda techniki, gdyż medycyna jeszcze wiele lat będzie walczyć z chorobami nowotworowymi.