Zastosowanie minerałów w kosmetyce

Istnieje minerał, który posiada niezwykłe właściwości. Występuje w kostce, kamieniu, płynie i żelu, choć jego pierwotną postacią jest jedynie kamień. Jego niezwykłe właściwości docenia coraz więcej ludzi. Staje się też coraz bardziej popularny i dostępny w coraz większej ilości drogerii. Mowa o ałunie. Ałun to inaczej sól wulkaniczna. Jest pierwiastkiem, który w szczególny sposób wpływa na zdrowie. Ma ogromne zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce. Wygrywa tym, że jest całkowicie naturalny, a więc w stu procentach bezpieczny dla zdrowia. Znany jest przede wszystkim jako naturalny dezodorant. Posiada właściwości antyseptyczne, zabija bakterie, które rozmnażają się w pocie, dlatego eliminuje przykry zapach. Nie powoduje, że przestajemy się pocić. Pot jest naturalną rzeczą i jest wskazane, aby występował. Oprócz tego doskonale przydaje się w dezynfekcji. Podrażnienia po goleniu lub depilacji, zacięcia, skaleczenia – wszystko to można opłukać roztworem soli wulkanicznej, czyli ałunem w płynie. Dzięki jego właściwościom rany goją się w szybszym tempie. Doskonale nadaje się też do przemywania twarzy – szczególnie tej trądzikowej, gdyż leczy pojawiające się wypryski i reguluje ilość pojawiającego się sebum na twarzy.